Musaka je určite jedno z najznámejších gréckych jedál. Hoci je jeho príprava o niečo komplikovanejšia, výsledná chuť určite stojí za tú námahu. V niektorých receptoch sa používajú čisto len baklažány, my však ako spodnú vrstvu vždy používame aj zemiaky. Musaka sa potom lepšie krája a krásne drží tvar. Baklažány zase fungujú ako špongia, ktorá vsiakne mäsovú omáčku a jedlu dodá tú pravú šťavnatosť. Toto jedlo sa veľmi podobá na talianske lasagne, ale musaka korenie a baklažán robia toto jedlo jedinečným.
Bezlepková musaka
Bezlepková musaka | Čo budeme potrebovať?
5 menších zemiakov
2 plechovky lúpaných rajčín (prípadne rajčinové pyré)
500 g mletého mäsa (do originál receptu má ísť jahňacie, ale skvelé je aj hovädzie)
2-3 baklažány
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ hrnčeka červeného vína
múky
mlieko
soľ
čierne korenie
5 lyžíc olivového oleja
40 g masla
musaka korenie (oregano, škorica, bobkový list, chilli)
muškátový oriešok
2 vajcia
parmezán podľa chuti (nastrúhaný)
Najskôr si umyjeme baklažány a ošúpeme a očistíme zemiaky. Baklažány aj zemiaky nakrájame na kolieska. Baklažány opražíme z každej strany na olivovom oleji. Pozor, aby nenasiakli príliš veľa oleja, keďže fungujú ako špongia. Zemiaky by sme mali na cca 6 min povariť vo vode alebo tiež osmažiť. Ak si chcete prácu zjednodušiť, tento krok vynechajte a zemiaky aj s baklažánom opečte v trúbe na plechu, kde budete piecť aj musaku.
Začneme s prípravou mäsovej omáčky. Cibuľku osmahneme na olivovom oleji do sklovita. Pridáme mleté mäso a soľ. Postupne pridávame korenie na musaku (oregano, škorica, bobkový list, chilli). Keď je mäso osmažené, pridáme červené víno a postupne ho zredukujeme na polovicu. Pridáme lúpané rajčiny, prípadne rajčinové pyré. Dusíme neprikryté pri zníženej teplote cca 20 min. Môžeme ochutnať a podľa chuti pridáme ešte moussaka korenie. Predhrejeme si rúru na 200°C. Na plech navrstvíme ingrediencie. Prvá vrstva budú zemiaky, ktoré zalejeme hotovou mäsovou omáčkou. Postupne na ňu naukladáme baklažán a opäť mäsovú omáčku a baklažán. Vrstvíte, v tomto poradí, kým neminiete všetky ingrediencie. Vrchná vrstva by však mala byť baklažánová, pretože na ňu budeme dávať ešte bešamel.
Bešamel pripravíme nasledovne: Rozpustíme na panvici maslo, do ktorého jemne primiešavame múku. Miešame asi 2 minútky, pozor aby sa zmes nepripiekla. Odstavíme z ohňa a pridávame mlieko a vymiešavame dohladka. Postupne pridáme dve celé vajcia, štipku čierneho korenia a nakoniec primiešame nastrúhaný parmezán. Hotový bešamel nalejeme na vrstvu baklažánu a dáme piecť do rúry na asi 45 min pri teplote 180°C. Keď vrchná bešamelová vrstva trošku zhnedne, vyberieme z rúry a posypeme ešte nastrúhaným parmezánom. Dáme zapiecť a musaka je hotová!