Bezlepková paella

bezlepková paella

Jedno z najobľúbenejších španielskych jedál vo svete. Hoci originálne pochádza z Valencie, stretnete sa s ňou v reštauráciách po celom Španielsku. Základom je ryža pripravovaná na panvici s rôznymi ingredienciami. Paellu je možné pripraviť z mäsa (kuracie, králičie ale v podstate je vhodné akékoľvek mäso podľa vašej chuti), zeleniny, morských plodov, ale populárne sú aj chorizo a slimáky. Často sa stretnete aj s mixom týchto ingrediencií. Podstatnou prísadou je šafran, ktorý jej dodáva typickú farbu. Španielske regióny majú svoje vlastné verzie tohto jedla a to je to, čo sa nám na paelle najviac páči. Môžete ju obmieňať podľa toho na čo máte chuť alebo podľa toho, čo doma nájdete. Nižšie uvádzame recept na našu najobľúbenejšiu paellu z morských plodov, tak ako ju zvyčajne pripravujeme.

Čo budeme potrebovať na prípravu bezlepkovej paelly?

široká panvica (ideálne plytká s dvomi uškami)

Ingrediencie:

2 hrnčeky krátkozrnnej ryže (ideálne sú odrody Bomba, Calasparra alebo Arborio)
4 hrnčeky vývaru
morské plody podľa vašej chutí (napr. kalamáre, krevety, mušle)
1 cibuľa
2 rajčiny alebo rajčinový pretlak
¾ hrnčeka hrášku
olivový olej
2 strúčiky cesnaku
čierne korenie
soľ
šafran
rozmarín
petržlenová vňať
pimentón alebo sušená paprika
½ hrnčeka bieleho suchého vína (nemusí byť)
citrón alebo limetka

Ideálne je paellu variť na ohni, ale uisťujeme vás, že to zvládnete aj na indukcii. Najprv si očistíme a prepláchneme morské plody. Do paelly sa pridávajú morské plody aj s ulitami a hlavami, ktoré dodávajú tú správnu chuť, takže tie neodstraňujte. Môžete však použiť aj morský mix z obchodu, vtedy netreba nič čistiť. Mušle uvaríme s trochou vody (pridať môžete aj biele suché víno), kým sa neotvoria. Vývar z nich použijeme neskôr. Ak nebudete pridávať mušle, použiť môžete v podstate akýkoľvek vývar. Na olivovom oleji v panvici opražíme cibuľku s cesnakom, osolíme, okoreníme. Pridáme sušenú papriku, rozmarín a nakrájané rajčiny alebo rajčinový pretlak. Premiešame. Do panvice postupne vložíme už aj morské plody (okrem kreviet) a šafran, ktorý dodá paelle krásnu žltú farbu a jedinečnú chuť. Jemne premiešame. Prichádza na rad ryža. V originál recepte na paellu by sa ryža nemala preplachovať kvôli škrobu, ktorý dodáva správnu konzistenciu tomuto pokrmu. Celiatikom však odporúčam ryžu prepláchnuť kvôli možnej kontaminácii, keďže chceme 100% bezlepkovú paellu. Pridajte ryžu (odrodu, ktorá dobre absorbuje tekutinu a nestáva sa kašovitou) a rozmiestnite ju po celej panvici. Po cca 10 min znížte teplotu, dolejte vývar a varte bez zakrytia panvice asi ďalších 15 min. Nakoniec pridajte hrášok a krevety a varte až kým nezmizne vývar (tekutina). Pozor paella by sa nemala veľmi miešať. Ak vám sa vám ryža trošku pripečie nevadí, pri paelle je to žiaduce a táto pripálená vrstva sa nazýva socarrat. Naservírujeme, pridáme petržlenovú vňať a pokvapkáme citrónom alebo limetkou. Dobrú chuť.

TIP: Zjednodušiť prácu si môžete ak máte k dispozícii Sofrito, čo je predpripravený aromatický základ vyrobený väčšinou z papriky, rajčiny, cibule, cesnaku a olivového oleja. 

Zdieľať bezlepkový recept na paellu bez lepku na Facebooku

Stačí kliknúť na ikonku a môžete sa o naše bezlepkové recepty podeliť s priateľmi a v celiatických skupinách na sociálnych sieťach.

Objavte ďalšie bezlepkové recepty:

Zobraziť všetky bezlepkové recepty: