Celiatik má obmedzené možnosti stravovania a často môže mať deficit dôležitých látok, ktoré obsahuje bežná lepková strava. Pesto z cesnaku medvedieho, ktorý je bohatý na vitamíny C, B, jód, alicín, flavonoidy, železo, vlákninu, sodík, draslík, sacharidy a bielkoviny je tak ideálnym zdrojom potrebných látok aj pri dodržiavaní bezlepkovej diéty.
Pesto cesnak medvedí
Pesto z cesnaku medvedieho – čo budeme potrebovať?
(Ingrediencie na prípravu cca 6 fľaštičiek pesta)
400 g listov cesnaku medvedieho
150 g vlašských orechov (orechy nemusíme dávať, ale pesto s ním má lahodnejšiu chuť)
polovica citróna
750 ml olivového oleja
1 kávová lyžička soli
štipka mletého čierneho korenia
sklenené fľaštičky (ideálna veľkosť ako poháre na chren)
Postup prípravy pesta z cesnaku medvedieho:
1.Listy cesnaku necháme vymáčať v studenej vode – prepláchneme.
2. Následne listy pokrájame na menšie kusy.
3.Vložíme do mixéra, pridáme orechy, vymačkáme polovicu citróna.
4.Postupne zalievame olivovým olejom tak, aby malo pesto konzistenciu aká nám bude vyhovovať. Olej zároveň spraví pesto tekutejšie a mixér tak všetky ingrediencie lepšie pomieša.
5.Pesto vložíme do fľaštičiek a zalejeme na konzerváciu olivovým olejom, aby bola na vrchu približne pol centimetrová vrstva olivového oleja.
Takto pripravené pesto skladujeme v chladničke. Nám vydrží vždy až do ďalšej sezóny a teda máme ako celiatici zdroj vitamínov počas celého roka.