Liptov ZŤP zľavy a bezlepkové reštaurácie

Liptov a jeho krásna príroda a tradície uchvátia každého. Na svoje si tu prídu milovníci turistiky, adrenalínových zážitkov aj tradičnej slovenskej gastronómie. Poradíme vám atrakcie, kde viete využiť zľavy na zťp preukaz a ušetriť tak peniaze, ktoré môžete utratiť napríklad na bezlepkové maškrty. Tie nájdete vo viacerých podnikoch, ktoré sa v tejto oblasti nachádzajú.

Liptov bezlepkové reštaurácie a zťp zľavy

Liptovský Mikuláš

Liptovský Mikuláš bezlepkové reštaurácie a zťp zľavy

Počas príjemnej prechádzky centrom tohto mesta si môžete vychutnávať zmrzlinu v bezlepkovom kornútku, ktorú viete kúpiť v zmrzlinárni Istria – chorvátska zmrzlina na Štúrovej ulici. V Liptovskom Mikuláši nájdete aj Liptovské pekárne Včela – Lippek. V časti Okoličné nájdete aj cukráreň Pralinka u Svätého Antona s veľkým výberom koláčikov.

Liptovsky Mikuláš bezlepková zmrzlina
Liptovský Mikuláš bezlepková zmrzlina
Liptovský Mikuláš zmrzlina bezlepkový kornútok

Liptovské pekárne Včela – Lippek
bezlepkové pečivo

1. mája 1919, 031 01 Liptovský Mikuláš

Liptov bezlepkové pekárne

Pekárne Lippek ponúkajú aj bezlepkové produkty ako bagety, viac druhov chlebíkov (mne veľmi chutil napríklad Tomato so sušenými paradajkmi), bábovku, koláče (makové, tvarohové lekvárové), linecké, cookies, lúpačky, rolády, rezy. Produkty zakúpite priamo v pekárni v podnikovej predajni alebo vo viacerých pobočkách v meste. Zo slovenských výrobcov bezlepkových produktov považujem ich ponuku za veľmi zaujímavú s výborným pomerom cena vs. kvalita. Pri návšteve Liptova by ste si ako celiatik nemali nechať návštevu tejto pekárne ujsť.

bezlepkové pekárne Liptov
Liptov bezlepková pekáreň Slovakia gluten free bakery
Liptov bezlepková pekáreň

Cukráreň Pralinka u Svätého Antona
bezlepkové zákusky

Cintorínska 62, 031 04 Liptovský Mikuláš-Okoličné

bezlepková cukráreň Pralinka na Liptove

Cukráreň Pralinka je situovaná v domčeku pripomínajúcom perníkovú chalúpku. V čase našej návštevy mali bezlepkové tri druhy a to čokoládovú zamatovú roládu, laskonku a jogurtový rez – jahodová kocka so želé na vrchu. Príjemným bonusom je aj cena koláčikov, ktorá vôbec nebola vysoká.

Bezlepkové koláče Liptovský Mikuláš
bezlepkové zákusky liptov
Bezlepková cukráreň v Liptovskom Mikuláši

Dom na streche

Ráztocká 114A, 031 05 Liptovský Mikuláš-Liptovská Ondrašová

Liptov zťp zľavy a bezlepkove restauracie dom hore nohami

Tento dom stojí medzi Liptovským Mikulášom a Liptovským Trnovcom neďaleko aquaparku Tatralandia. Ide o atrakciu najmä pre rodiny s deťmi. Ocitnete sa v dome, ktorý stojí na streche. Všetko v ňom je hore nohami, čo vo Vás vyvolá zvláštne pocity. So ZŤP preukazom máte zľavu 3 eurá. Základné vstupné stojí 8 eur, pre osobu ZŤP 5 eur.

Demänovská ľadová jaskyňa

Liptov Demänovská ľadová jaskyňa zľava pre zťp

Jaskyňa je známa nálezom pozostatkov jaskynného medveďa, o ktorých si kedysi ľudia mysleli, že pochádzajú z draka a tak sa jej hovorievalo aj Dračia jaskyňa. Kedysi ste v jaskyni mohli vidieť úchvatnú ľadovú výzdobu, aktuálne však kvôli klimatickým zmenám v nej už veľa ľadu nezostalo. Takže ľadové kvaple už žiaľ nečakajte. Stav je taký smutný, že aktuálne sa dokonca zvažuje možnosť, že jaskyňu premenujú. Stretnúť tu môžete aj niekoľko druhov netopierov. So zťp preukazom ju môžete navštíviť s 50% zľavou. Za vstup namiesto 10 eur, zaplatíte len 5 eur.

Demänovská ľadová jaskyňa zťp zľava

Archeoskanzen Liptovská Mara – Havránok

Archeoskanzen Havránok ZŤP zľava

Na svahu kúsok od Liptovskej Mary leží keltské nálezisko pod holým nebom. Ide o významnú archeologickú oblasť na Slovensku. Prezrieť si tu môžete zachované časti keltských stavieb, zvyšky hradieb a rôzne bronzové a železné predmety, ktoré sa tu našli. S preukazom ZŤP zaplatíte vstupné v polovičnej výške 2 eur namiesto 4 eur. Miesto má jedinečnú atmosféru a milovník histórie by jeho návštevu určite nemal vynechať.

Liptov zľavy pre zťp archeoskanzen Havránok
Archeoskanzen Havránok zťp zľava Liptov
zľavy pre zťp na Liptove

Žiarska dolina

Liptov Žiarska dolina ZŤP zľavy

Veľmi pekná a nenáročná túra je po modrej značke z ústia Žiarskej doliny k Žiarskej chate (1325 m.n.m. a cca 1:30 hod). Trasa je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Môžete sa vydať lesnou cestičkou alebo asfaltovou cestou, kľudne aj na bicykli. Cestou uvidíte krásne hory so zasneženými končiarmi, vodopád a horský potok. Odmenou za absolvovanie tejto prechádzky Vám bude bezlepková šošovicová polievka v Žiarskej chate. K dispozícii boli ešte hranolky. Pozor však na kontamináciu. Radšej sa pred objednávkou každého jedla spýtajte personálu, ktoré jedlo je v ten deň bez lepku. Bezlepkáč si tam nemá veľmi z čoho vyberať. Odporúčam si preto na túru zbaliť niečo vlastné. Od chaty sa môžete vydať na vysokohorskú turistiku viacerými trasami napr. na Smutné sedlo, Baníkov, Žiarske sedlo alebo Ostrý Roháč. Pre menej zdatných turistov je zo Žiarskej chaty vhodná trasa k Šarafínovým vodopádom, ktorá vedie popri symbolickom cintoríne obetí horských nešťastí. Na začiatku tejto trasy – kúsok od parkoviska sa nachádza bývalá štôlňa menom Medvedia štôlňa. Toto banské dielo môžete navštíviť so zťp preukazom so zľavou – namiesto 6 eur, zaplatíte 4 eurá. Nachádza sa tam aj predajňa so suvenírmi. Nás oslovila výborná medovina od lokálneho včelára z Bobrovca.

Medvedia štôlňa zťp zľava Žiarska dolina
Žiarska dolina zťp zľavy
Žiarska chata bezlepková polievka

Chata pod Náružím (Chata Červenec)

Bobrovec 90, 032 21 Bobrovec

Bezlepkové reštaurácie na Liptove

Táto chata žiaľ neponúka stravovanie, len nápoje a ubytovanie. Takže sa viete občerstviť kofolou či kávou. Chata je umiestnená v krásnej prírode, kde sa asi hodinku pred našou návštevou prechádzal medveď. Ukázal nám ho okoloidúci turista, ktorý ho stihol zachytiť fotobjektívom. Z chaty viete pokračovať turistickými trasami napríklad na Sivý vrch.

túra chata červenec celicesty zťp zľavy

Marina Liptov

Bobrovník 140, 032 23 Bobrovník

bezlepkové halušky Liptov

Ide o rekreačné a športové stredisko s ubytovaním, reštauráciou a bufetom. V reštaurácii sa snažia byť ústretoví a sú ochotní pripraviť aj bezlepkové halušky. Nakoľko ich nemajú bežne v jedálnom lístku, odporúčame zavolať vopred. Požiadate o prípravu bezlepkových halušiek na presne dohodnutý čas, aby sa vedeli na bezlepkáčov pripraviť a neboli ste sklamaní. Bezlepkové halušky si vychutnáte s nádherným výhľadom na Liptovskú Maru.

Liptovar – Remeselný pivovar a Pivovarská reštaurácia

Garbiarska 2032, 031 01 Liptovský Mikuláš

Liptov bezlepková reštaurácia

Obľúbená reštaurácia v Liptovskom Mikuláši, ktorá ponúka jedlá z lokálnych surovín. K dispozícii majú aj burgre v bezlepkovej žemli. Za bezlepkovú žemľu doplatíte 1,5 eur.

Ďalšie podniky s možnosťou bezlepkového stravovania, ktoré sme zatiaľ nenavštívili:

LH PointHradná 340, (budova Sokolovne), 033 01 Liptovský Hrádok – reštaurácia, ktorá ponúka viacero bezlepkových jedál. V menu majú alergény pekne vyznačené, pri množstve jedál je aj znak preškrtnutého klasu. K dispozícií majú aj burgre v bezlepkovej žemli.

Marino Restaurant – RGB Liptov, Kamenné pole 4449/3, 031 01 Liptovský Mikuláš – v ponuke majú viacero bezlepkových jedál, k dispozícií býva aj bezlepkové denné menu. Burgre pripravujú aj v bezlepkovej žemli.

Šariš pub – Juraja Martinku 877, 033 01 Liptovský Hrádokponúkajú burgre, k dispozícií aj bezlepková žemľa, ostatné jedlá však majú označenie alergénu – lepok.

Bernard Pub Maladinovo – Pri Zátoke 66/6, 031 05 Liptovský Mikuláš – v menu majú zreteľne označené alergény, pri viacerých jedlách je poznámka, že vedia pripraviť aj v bezlepkovej verzii.

CaminoČutkovská 1, 034 06 Ružomberok – okrem klasických bezlepkových jedál vám vedia pripraviť aj bezlepkovú pizzu. Kontamináciu však nemôžu vylúčiť. V menu upozorňujú, že pizza môže obsahovať stopy lepku. Doplatok za bezlepkovú pizzu je 2,5 eur.

Reštaurácia ITALIANA- Podhora 1319/26, 034 01 Ružomberok – v menu sú k dispozícií bezlepkové jedlá ako pizza, cestoviny a šaláty.

Koliba pod VlkolíncomKorytnická 7387/47, Biely Potok, 034 04 Ružomberok-Jazierce – objednať si môžete bezlepkové bryndzové halušky, bezlepkové strapačky, bezlepkový vyprážaný oštiepok alebo bezlepkový vyprážaný rezeň.

Horský hotel Mních – Bobrovecká dolina 909, 032 21 Bobrovec – v mnohých recenziách sa dočítate, že ponúkajú bezlepkové menu ako aj bezlepkové halušky. Kedysi mali k dispozícií aj bezlepkové a bezlaktózové menu. Bohužiaľ dnes to už neplatí. Keď sme sa pýtali na bezlepkové jedlá, personál nám vedel ponúknuť iba štandardne bezlepkové jedlá, ktoré vedia pripraviť takmer v každej lepšej reštaurácii. Konkrétne ponúkli cesnakovú polievku a kuracie mäso na prírodno, čiže ako bezlepkáč síce nezostanete hladný, ale nečakajte nič špeciálne.

Zdieľať článok na Facebooku

Stačí kliknúť na ikonku a môžete sa o článok podeliť s priateľmi v ZŤP a celiatických skupinách na sociálnych sieťach.

Objavte ďalšie bezlepkové reštaurácie a tipy pre cestovanie so ZŤP. Prečítajte si aj články: