Bezlepková karamelová torta s figami

bezlepková karamelovo-figová torta

Karamelová torta je chutný koláčik veľmi podobný ako cheesecake. Korpus je z pohánkovej múky, ktorý dokonalo ladí so sladkou karamelovou chuťou. Figy môžete nahradiť v podstate akýmkoľvek ovocím podľa vašej chuti.

Čo budeme potrebovať na gluten free karamelovú tortu s figami?

KORPUS:

100 g pohánkovej múky

3 vajcia

50 g masla

1 ČL prášku do pečiva

50 g cukru

60 g horkej čokolády (nemusí byť)

KRÉM:

300 g mascarpone

200 g salko skaramelizované prípadne slaný karamel

50 g cream cheese

200 g smotana na šľahanie

ROZVAR:

4ks figa

cukor (podľa chuti a konzistencie)

Pripravíme si najskôr korpus. Vyšľaháme bielka s cukrom do peny, neskôr postupne pridávame žĺtka a rozpustené maslo. Do pohánkovej múky primiešame prášok do pečiva a pridáme k zmesi. Nakoniec primiešame rozpustenú horkú čokoládu (tento krok môžete vynechať). Do vymastenej formy nalejeme hotovú zmes a dáme piecť na 180 °C na cca 20 min.

Zatiaľ si pripravíme krém. Mascarpone vyšľaháme so šľahačkou a cream cheese a postupne pridáme skaramelizované salko alebo slaná karamel. Z rúry vytiahneme korpus a nanesieme hotový krém. Opäť vložíme do rúry a pečieme na 160 °C  na cca 45 min. Upečený koláčik zachladíme, zatiaľ čo si pripravíme rozvar.

Nakrájame figy na drobné kúsky a vložíme ich do menšieho hrnca. Varíme ich spolu s cukrom. Cukor pridávame podľa chuti a konzistencie. Keď je rozvar dostatočne hustý a koláč zachladený, môžeme ho natrieť na vrch koláča a opäť schladíme. Nechajte v chladničke cca 2 hod a dozdobte napríklad čerstvými figami a môžete podávať.

Zdieľať bezlepkový recept na Facebooku

Stačí kliknúť na ikonku a môžete sa o naše bezlepkové recepty podeliť s priateľmi a v celiatických skupinách na sociálnych sieťach.

Objavte ďalšie bezlepkové recepty:

Zobraziť všetky bezlepkové recepty: