Bezlepkové moules marinieres

bezlepkové moules marinieres slávky

Ak ste milovníkom morských plodov, toto francúzske jedlo bude pre vás to pravé. Jeho základom sú dobre známe čierne mušle – slávky. Ide o tradičné normandské  jedlo sa podáva buď s hranolkami alebo čerstvým chlebíkom. Toto jedlo sa podáva v reštauráciách najmä v južnom Francúzsku, ale stretnete sa s ním aj v Paríži. Ide o veľmi jednoduchý recept, ktorým vytvoríte úžasné jedlo.

Budeme potrebovať:

1 kg mušlí (slávky)

3 šalotky (môže byť aj klasická cibuľa)

3 strúčiky cesnaku

2 polievkové lyžice masla alebo olivový olej

1 hrnček bieleho suchého vína

morská soľ

čierne korenie

tymián

petržlenová vňať

citrón

Voliteľné:

1/2  pór (nemusí byť, ale ja som pridala kvôli farbe)

smotana (ak máte radšej krémovejšie jedlá, spolu s vínom pridajte aj smotanu na varenie, my nepoužívame)

V prvom rade treba poriadne umyť mušle pod studenou tečúcou vodou a odstrániť všetky nečistoty. Nakrájame si šalotky a pór. Roztopíme na hlbokej panvici maslo a do sklovita osmažíme šalotky s pórom. Treba dávať pozor, aby sa nepripiekli. Pridáme pretlačený cesnak, morskú soľ a čierne korenie podľa chuti.

Do panvice nasypeme mušle a zalejeme bielym suchým vínom. Panvicu prikryjeme a mušle dusíme vo vlastnej šťave, kým sa všetky neopootvárajú. Medzitým pár krát potraste panvicou alebo mušle premiešajte. Nakoniec pridáme tymián a petržlenovú vňať. Môžeme servírovať.

Na tanieri pokvapkáme mušle citrónom a podávame s chrumkavým chlebíkom, ktorý namáčame do vynikajúcej šťavy. Francúzske Moules Marinières sa často podávajú s hranolkami, čo je tiež výborná voľba, ale my predsa len uprednostňujeme chlieb.

Zdieľať bezlepkový recept na Facebooku

Stačí kliknúť na ikonku a môžete sa o naše bezlepkové recepty podeliť s priateľmi a v celiatických skupinách na sociálnych sieťach.

Objavte ďalšie bezlepkové recepty:

Zobraziť všetky bezlepkové recepty: